Odjakživa jsem milovala všechny tvarohové moučníky. Pamatuji si taky ale, že mi u mnohých z nich tak trochu překážela ona netvarohová část – zbytečně moc těsta a zoufale málo tvarohové náplně. Už v dětství jsem snila o koláči, který bude celý prostě jenom z tvarohu. Roky běžely a já na svůj dětský sen téměř zapomněla, potom jsem ale narazila na recept, který mě naprosto okouzlil. Můj vysněný koláč opravdu existuje!

 

Pro přípravu koláče v dortové formě o průměru 23 centimetrů budete potřebovat:

-       dvě vaničky polotučného tvarohu (500 g)

-       máslo (70 g)

-       krupicový cukr (70 g)

-       šťávu a kůru z půlky citronu

-       špetku soli

-       dvě celá vejce

-       krupici (40 g)

-       prášek do pečiva (půl sáčku)

-       čerstvé ovoce podle chuti

 

Dno dortové formy vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Pokud pečete v troubě horkovzdušné, rozehřejte ji na 160 °C.

Do mísy vložte povolené máslo, cukr, špetku soli a citronovou kůru a šlehejte všechny suroviny několik minut do krémové konzistence. Do směsi zašlehejte postupně obě vejce a následně i veškerý tvaroh a citronovou šťávu. Krupičku předem smíchejte s práškem do pečiva, přidejte k těstu a naposledy rychle celou směs prošlehejte dohladka.

Těsto nalijte do dortové formy a poklaďte vybraným ovocem – vynikající jsou borůvky, jahody nebo dokonce jejich kombinace. Použít můžete také ale například na kolečka nakrájené mandarinky. Formu vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut. 

Po upečení potom můžete vrchní vrstvu koláče zlehka posypat moučkovým cukrem. Jakmile koláč vystydne, je připraven k podávání. Nejlépe ale chutná vychlazený – proto se nebojte vložit ho na hodinku či dvě do lednice, kde ho poté můžete bez problémů dál uchovávat. Pokud vám tedy nějaký ten kousek vůbec zbyde...